کتابهای منتشر شده پژوهشکده در سال ۱۳۹۲
ائمة اهل البیت (ع)، علی آل محسن، ۲۳۲ صفحه، وزیری.
معرفی امامان اهل بیت (ع) از دیدگاه فریقین موضوع این نوشتار است. در بخش نخست با توجه به شبهات وهابیون درباره ائمه (ع)، حقوق اهل بیت (ع) تبیین شده است. در ادامه ضمن معرفی هر یک از ائمه (ع)، فضایل آنها نیز ذکر شده است.
اجوبة الشبهات حول شعائر الحسینی، علی حمود العبادی، ۲۰۰ صفحه، رقعی.
پاسخ به برخی اشکالات و شبهات درباره عزاداری و گریه برای امام حسین (ع) موضوع این نوشتار است.
بررسی روایات مهدویت: ترجمه کتاب المهدی فی احادیث المسلمین حقیقة ثابته، سیدمحمدرضا حسینی جلالی، ترجمه عبدالحسین بینش، ۱۲۰ صفحه، رقعی.
عقیده به حضرت مهدى (ع) مورد اجماع و اتفاق همه فرقههاى مسلمانان و مشهور بین روایات فریقین است. حجم وسیعى از روایات از مهدى آخرالزمان و اینکه خروج او دنیا را پر از عدل و داد مىکند، سخن گفته است، لیکن اخیراً گروه اندکى از غربزدگان و خود باختگان در برابر بیگانگان مىکوشند شبهه پراکنى کنند و با نام و عناوینى فریبنده چون نقد عقلى حدیث، سمپاشى و تفرقه افکنى کنند. مؤلّف در این کتاب به طور منطقى و مستدل به بررسى نقد حدیث و ظهور حضرت مهدى آل محمد و ارائه دیدگاه صحیح در این زمینه مىپردازد. متن عربی این کتاب پیش از این در پانزدهمین شماره از مجموعه «علی مائده الکتاب والسنة» توسط مرکز تحقیقات حج منتشر شده است.
تخریب البقیع و اعمارها بالوثائق والمستندات، سیدعلی قاضی عسکر، ۱۳۵ صفحه، رقعی.
بررسی وضعیت گذشته و حال قبرستان بقیع با تکیه بر اسناد معتبر است. کتاب حاضر ابتدا شرح حال مختصری از دفنشدگان معروف در بقیع ارائه کرده و سپس به تاریخ تخریب بقیع و بقاع متبرکه مدینه و مکه میپردازد و آنها را به روایت اسناد تاریخی گزارش میکند. گزارش نویسنده بر مبنای واکنشهای افراد و نهادهای مختلف به تخریب بقیع است.
التوسل و صلته بالتوحید، حسین رجبی، تعریب اسعد الکعبی، ۶۸ صفحه، جیبی.
نویسنده کوشیده است با توجه به آرا و نظرات فرقههای مختلف، عقلی و شرعی بودن توسل را ثابت کند. در این راستا بعضی از شبهات و سؤالات را نیز مطرح نموده است. این نوشتار، ترجمه کتاب توسل و رابطه آن با توحید (نوشته حسین رجبی، نشر مشعر، ۱۳۸۶) است.
روزنامه سفر مشهد، مکه و عتبات ۱۳۱۵-۱۳۱۶ق، میرزا حسن موسوی اصفهانی، به کوشش رسول جعفریان، با همکاری حمیدرضا نفیسی، ۲۸۴ صفحه، وزیری.
متن سفرنامه میرزا حسن موسوی اصفهانی به مشهد مقدس و سپس مکه و مدینه و در نهایت عتبات عالیات عراق در سال ۱۳۱۵-۱۳۱۶ق. است. نویسنده فردی روحانی از خاندان علم و سیادت و علاقمند به مکتب شیخیه، بوده است. بخش نخست این سفرنامه، سفرنامه مشهد است که تقریبا به لحاظ روش ثبت و نگارش مستقل است. مدت اقامت وی در مشهد نزدیک به دو ماه بوده است. پس از آن به قصد حج، از مسیر عشق آباد به باکو و از آنجا به استانبول، اسکندریه، سوئز، جده، و پس از زیارت حرمین، از راه جبل، به عتبات آمده و سپس از طریق قصر شیرین وارد ایران شده و با عبور از شهرهای مختلف وارد اصفهان شده است. بدین ترتیب کتاب حاضر همزمان، سفرنامه مشهد، حج و عتبات است. این سفرنامه در مقایسه با سفرنامههای دیگر ایرانی و شیعی این امتیاز را دارد که نویسنده طی آن مرقد یازده امام را نیز زیارت کرده است.
سبیل الهدی الی الحق، جعفر سبحانی تبریزی، ۲۱۲ صفحه، رقعی.
این کتاب درباره تاریخ تشیع و نیز عقاید آن با توجه به برخی شبهات وهابیان است. مطالب کتاب در هشت فصل سامان یافته است. در فصل نخست تاریخ پیدایش تشیع و گسترش آن مورد بررسی قرار گرفته است. در فصل دوم برخی عقاید شیعیان همجون اعتقاد به منزلت اولیاء الله، توسل، شفاعت، نذر، احتفال، زیارت قبور را بررسی نموده است. در فصلهای سوم تا هشتم یکی از عقاید شیعه تبیین شده استو شبهات وهابیان در ابن باره پاسخ داده شده است. عقاید مورد بحث عبارتند از: منزلت قرآن نزد شیعه؛ اهل البیت (ع)؛ مهدویت؛ مسائل فقهیه؛ برخی حوادث تاریخی؛ عدالت صحابه.
الغدیر فی رحاب الکتاب والسنه، مجید معارف، تعریب: اسعد الکعبی، ۱۰۴ صفحه، جیبی.
کتاب حاضر بر آن است تا با تکیه بر شواهد قرآنی و روایی، به بررسی واقعه غدیر بپردازد و امامتِ حضرت علی (ع) را از این منظر، بر همگان آشکار سازد. این کتاب در سال ۱۳۸۷ با عنوان غدیر در پرتو کتاب و سنت در پژوهشکده حج و زیارت منتشر شده است.
مرآت الحرمین، ایوب صبری پاشا، ترجمه میرزا عبدالرسول منشی، به کوشش سید علی قاضی عسکر، ۵۰۶ صفحه، وزیری.
ترجمه فارسی جلد اول و دوم کتاب مرآت الحرمین، نوشته ایوب صبری پاشا (درگذشت ۱۳۰۸ق.)، از فضلا و صاحب منصبان دولت عثمانی است. اصل کتاب در پنج جلد درباره تاریخ مکه و مدینه به زبان ترکی نوشته شده است. دو جلد اول این کتاب که مشتمل بر تاریخ مکه است، توسط میرزا عبدالرسول منشی از مترجمان دارالترجمه ناصری و به دستور ناصرالدین شاه، در سال ۱۳۰۷ هجری قمری از ترکی استانبولی به فارسی ترجمه شده است. کتاب حاضر تصحیح دو جلد ترجمه فارسی است. در این کتاب، ایوب صبری پاشا اطلاعاتی درباره اوضاع و احوال حرمین شریفین در طی سالهای ۱۲۸۹ تا ۱۲۹۹ هجری قمری ارائه کرده است. موقعیت جغرافیایی مکه، وضعیت بناهای معظم آنجا، شکل خانههای اهالی مکه، آب و هوا، گیاهان، بیماریهای رایج در مکه، چگونگس ساخت کعبه و تغییرات و بازسازیهای آن در طول تاریخ، فضایل کعبه، ویژگیهای زندگی مردم در مکه از جمله موضوعات این کتاب هستند.
مکانة اهل البیت (ع): فی القرآن، مجید معارف، تعریب عبدالرضا شالچیان، ۸۰ صفحه، جیبی.
نگارنده در این نوشته بر آن است که با استفاده از قرآن و اخبار معتبری که درشان نزول یا توضیح آیات قرآن وارد شده است، اطلاعاتی درباره مصادیق اهل بیت، به خصوص درباره امامت حضرت علی (ع) و فرزندان او به دست دهد. متن فارسی این کتاب در سال ۱۳۸۷ در پژوهشکده حج و زیارت (مرکز تحقیقات حج) با عنوان بررسی جایگاه اهل بیت در قرآن منتشر شده است.
**********************
پژوهشی پیرامون اصول کافی: پاسخ به پرسشهای وهابیت، اسدالله رضایی، با مقدمه احمد عابدی، ۶۲۰ صفحه، وزیری.
این اثر پاسخی به اتهامهای فرقه وهابیت درباره مجموعه حدیثی گران سنگ اصول کافی است. نویسندگان وهابی همواره تلاش کرده و میکنند به این کتاب از جهات گوناگون خدشه وارد سازند و بحث تحریف قرآن، غلو و تکفیر صحابه را از معتقدات کلینی و شیعه بدانند، در حالی که این تهمتها بر اساس معیارهای دانشمندانِ مورد قبول وهابیها بیپایه است. از این رو مولف، کوشیده پس از طرح اشکالها، با استفاده از منابع و میراث معنوی مسلمانان سنی و شیعه، بدانها پاسخهای منصفانه و خردمندانه بدهد. این کتاب در پنج بخش و فصول متعدد سامان یافته است. عناوین بخشها عبارتند از: معرفی کلینی و کافی؛ نقل و نقد اشکالات بر اسناد کافی؛ بررسی و نقد ادعای تحریف قرآن کریم به روایت کلینی؛ غلو در امامت به روایت کافی؛ تکفیر و مذمت صحابه در کافی.
پیراستگی امامیه از تهمتهای ابن تیمیه، علی آل محسن، ترجمه اکبر ترابی شهرضایی، ۱۴۰ صفحه، رقعی.
ترجمه فارسی کتاب براءة الشیعه الامامیة من العقائد والأحکام الیهودیة (نشر مشعر، ۱۳۸۷) نوشته شیخ علی آل محسن از علمای شیعه حجازاست. در این کتاب، بخشی از اتهامات و افترائات ابن تیمیه علیه شیعیان در کتاب منهاج السنه پاسخ داده شده است. برخی عناوین مورد بحث در این کتاب عبارتند از: نقد سند روایت شعبی، بینیازی شیعه از جعل حدیث برای فضایل علی (ع)، تبرّی شیعه از عبدالله بن سبأ، اختصاص داشتن امامت به فرزندان علی، حکم جهاد از نظر شیعه، عده نگه داشتن زنان نزد شیعه، نمازهای واجب از نظر شیعه، جواز تأخیر نماز مغرب از اول وقت از نظر شیعه، انحراف از قبله از نظر شیعه، دیدگاه شیعه درباره مواضع سجده، چگونگی سلام گفتن شیعیان، اتهام تحریف قرآن به نظر شیعه، دیدگاه شیعه درباره جبرئیل، حکم ازدواج موقت از نظر شیعه.
تاریخ اسلام از وفات پیامبر (ص)، تا سقوط بنی امیه، علی اکبر رضایی، ۲۱۶ صفحه، وزیری.
مطالعه و بررسی وقایع تاریخی در دوره پس از رحلت رسول خدا (ص) تا پایان دوره بنی امیه موضوع این کتاب است. این کتاب که به عنوان منبع درسی برای داتشجویان طراحی شده است، میتواند دانشجو را در بازشناسی دقیق حوادث، خطوط فکری و اعتقادی رهبران و عوامل تاریخساز آن دوره و نیز شناخت علایق، توانمندیها و فرهنگ مردم آن سامان یاری رساند و عبرتهایی را در اختیار وی قرار دهد. مطالب کتاب در سه بخش سامان یافته است. در بخش نخست، طی دو فصل گذری اجمالی بر زندگی پیامبر اعظم (ص) شده و ماجرای سقیفه به تفصیل بررسی شده است. بخش دوم که مشتمل بر پنج فصل است، دوره خلافت ابوبکر، عمر، عثمان، امیرالمومنین (ع)، امام حسن (ع) و امام حسین (ع) را تبیین و تحلیل کرده است. بخش سوم آن نیز که چهار فصل دارد، به بررسی و تحلیل وقایع دوره خلافت معاویه، یزید و خلفای مروانی و نیز علل و عوامل سقوط آنان پرداخته است.
خیبر: شهری که فتح آن به دست علی (ع) پیامبر (ص) را خرسند کرد، نوشته عبدالرحمن الطیب الانصاری، ترجمه سید مرتضی حسینی فاضل، ۱۲۸ صفحه، رقعی.
ترجمه کتاب خیبر، الفتح الذی سرّ به النبی (ص) تألیف عبدالرحمن الطیب الانصاری است. نویسنده با رعایت ترتیب زمانی و پیشینه تاریخی، خیبر را به سبک پژوهش تاریخی بررسی کرده است. همچنین با بررسی نقش خیبر در دورههای گوناگون، اهمیت آن را در دورههای اسلامی نیز بیان کرده است.
رجعت از نگاه عقل و دین، غلامرضا مغیثی، ۱۱۶ صفحه، پالتویی.
این کتاب برای پاسخگویی به شبهات رجعت و تبیین آن نگارش یافته است. به همین منظور، رجعت از نگاه ادله چهارگانه عقل، کتاب، سنت و اجماع بررسی شده و با تبیین ویژگیهای آن برخی شبهات حول آن، پاسخ داده شده است.
دانشنامه حج و حرمین شریفین، حوزه نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت؛ پژوهشکده حج و زیارت، ۵ جلد.
این دانشنامه یکی از پروژههای مهم پژوهشکده حج و زیارت است که از سال ۱۳۸۷ پژوهشگران و نویسندگان و متخصصّانی فراوان در رشتههای مختلف علوم انسانی و دینی، مجدّانه کار تألیف مقالات آن را بر عهده دارند. در تابستان ۱۳۹۲، پنج جلد نخست آن شامل ۷۰۰ مدخل منتشر شد. اطلاعات تفصیلی درباره این دانشنامه در صفحه ویژه«دانشنامه حج و حرمین شریفین» ملاحظه شود.
شخصیتشناسی حضرت فاطمه زهرا (س) بر پایه کتاب و سنت، مجید معارف، ۹۶ صفحه، پالتویی.
این اثر برگرفته از دو مقاله علمی است: مقاله نخست «سیمای حضرت زهرا (ع) در روایات اهل تسنن» و مقاله دیگر «شاخصههای ایمان در الگوی فکری-رفتاری حضرت فاطمه (ع)» است. مولف با بازبینی کلی در مباحث این دو مقاله، به ویژه با تقویت اسناد و افزودن مطالبی دیگر و نیز اصلاح ساختار، اثر فوق را عرضه کرده است. در این ساختار، مطالب ذیل این عناوین بیان شده است: گستره فضایل حضرت زهرا (ع) در کتاب و سنت؛ جایگاه فاطمه زهرا (ع) در قرآن و تفسیرهای روایی؛ جایگاه فاطمه زهرا (ع) در حدیث و تاریخ؛ منظومه اعتقادی حضرت زهرا (ع)؛ حضرت زهرا (ع) و دفاع از رسالت و ولایت؛ پاکدامنی و عفاف حضرت زهرا (ع)؛ بررسی سیره عبادی حضرت زهرا (ع)؛ شکوه و جلال فاطمه (ع) در قیامت.
قرآن و مصونیت از تحریف، سیدکمال حیدری، ترجمه گروهی از مترجمان، ۱۴۴ صفحه، رقعی.
این کتاب ترجمه نوشتاری با عنوان «صیانه القرآن من التحریف» از آیت الله سیدکمال حیدری است. در طول تاریخ همواره برخی کژاندیشان بر آن بودهاند تا پیروان اهل بیت (ع) را به تحریف قرآن متهم کنند؛ تهمتی که همواره شیعه از آن بیزاری جسته است. نویسنده در این نوشتار تلاش کرده از این عقیده راستین دفاع کند و پیروان اهل بیت (ع) را از چنین تهمتی مبرا سازد. مطالب ابن کتاب در سه بخش با این عناوین تنظیم شده است: ۱-مباحث مقدماتی (شامل مفهوم تحریف، کلام بزرگان مکتب اهل بیت (ع))؛ ۲-دلائل قائلان به عدم تحریف؛ ۳-دلائل قائلان به تحریف.
مشاهدنا و قبور أهل البیت (ع) مشاعر الهیه، محاضرات آیة الله الشیخ محمد السند، به قلم محمد رجب عبدالوهاب، ۲۰۸ صفحه، ۱۳۹۲.
مکانهای تاریخی مکه مکرمه: ضرورت حفظ آثار اسلامی و خیانت وهابیت در تخریب آنها، عبدالوهاب ابراهیم ابوسلیمان، ترجمه بهروز رفیعی، ۳۱۶ صفحه، وزیری.
ترجمهای از کتاب الاماکن المأثوره المتواتره فی مکه المکرمه: عرض و تحلیل اثر دکتر عبدالوهاب ابراهیم ابوسلیمان است. نویسنده تلاش کرده وجود مکانهای تاریخی مکه مکرمه را اثبات نماید. این کتاب شامل یک مقدمه و شش فصل است. «سرآغاز نگارش درباره مکانهای تاریخی مکه مکرمه»، «مکانهای تاریخی مکه مکرمه در منابع تاریخی»، «مکانهای تاریخی مکه مکرمه در تألیفهای فقهی»، «شواهد تواتر محلی درباره مکانهای تاریخی در مکه مکرمه»، «دیدگاه علما درباره زیارت مکانهای تاریخی در مکه مکرمه»، «وضع کنونی مکانهای تاریخی در مکه مکرمه» عناوین فصول کتاب هستند.
مناسک حج مطابق با فتاوای حضرت آیت الله العظمی امام خمینی (ره) با حواشی مراجع معظم تقلید و استفتائات جدید (ویرایش جدید)، تهیه و تنظیم پژوهشکده حج و زیارت، ۸۶۰ صفحه، وزیری.
ویرایش جدید (سال ۱۳۹۲) مناسک محشی حج با حواشی مراجع بزرگوار تقلید است. این اثر گامی بزرگ در جهت آگاهی و آموزش مناسک حج همراه با جدیدترین فتاوای مراجع و مسائل مستحدثه محسوب می-شود.
مهدی (عج) مهمترین حقیقت تاریخ: نقدی بر کتاب عجیبترین دروغ تاریخ، مجتبی گودرزی، ۱۹۲ صفحه، رقعی.
این نوشتار، پاسخی به شبهات و افترائات کتاب متی یشرق نورک ایها المنتظر نوشته عثمان بن محمد الخمیس است. در این کتاب که ترجمه فارسی آن با نام عجیبترین دروغ تاریخ چاپ شده است، تلاش شده باور به وجود منجی را در روایات و کتابهای شیعیان مخدوش سازد. عثمان الخمیس اعتقاد به مهدویت را امری موهوم و خیالی جلوه میدهد و با گزینش برخی روایتها، تصویری کاریکاتوری از این اعتقاد برای مخاطب به نمایش میگذارد. آقای گودرزی در کتاب اخیر کوشیده است، موضوع مهدویت را از دیدگاه روایتهای صحیح و مورد وثوق بررسی و شبهات مرتبطی را که در کتاب عثمان الخمیس پراکنده بوده، جمعآوری کند و به صورت خلاصه طی دوازده فصل پاسخ دهد. عناوین فصلهای کتاب عبارتند از: مهدویت و روایات شیعه؛ مهدویت و عالمان شیعه؛ دلایل عقلی و نقلی بر ضرورت وجود حجت؛ نام حضرت؛ ولادت حضرت مهدی (عج)؛ شاهد ولادت آن حضرت؛ غیبت آن حضرت؛ دلیل ظهور نکردن حضرت مهدی (عج)؛ مکان و چگونگی زندگی حضرت مهدی (عج)؛ حوادث پس از ظهور؛ مدت حکومت و قلمرو حضرت مهدی (عج).
میقات الحج، شماره ۳۹، محرم-جمادی الآخر ة ۱۴۳۴ق.، ۲۹۶ صفحه، وزیری،
شماره سی و نهم مجله میقات الحج که نشریه عربی پژوهشکده حج و زیارت است، شامل هفت مقاله با این موضوعات است: «حقیقت و علل عصمت» نوشته حضرت آیت الله سبحانی؛ «بحثی فقهی درباره میقاتهای احرام از علامه سید مصطفی نقوی» تحقیق علی فاضلی؛ «بحثی قرآنی درباره صدّ و اخراج» نوشته محسن اسدی؛ «فضائل حرمین شریفین در میراث اهل بیت (ع)» نوشته محمدعلی مقدادی؛ «بحثی پیرامون حدیث غدیر» از سید کمال حیدری؛ «ابوالهیثم مالک بن التیهان» نوشته محمد سلیمان؛ «حصارهای شهر مدینه منوره و درهای آن» نوشته حسن محمد.
وهابیت در ترازوی نقد [ترجمهٔ ترکی استانبولی]، نجم الدین طبسی، ترجمه به ترکی: تورگوت آتام، ۳۰۴ صفحه، رقعی.
این کتاب، ترجمهٔ ترکی استانبولی وهابیت در ترازوی نقد نوشته نجم الدین طبسی است. مؤلف در این اثر با شیوه بحث روائی و استفاده از شواهد تاریخی به رد شبهات وهابیون درباره اعتقادات شیعیان پرداخته است. اطلاعات مأخذشناسی این کتاب اینگونه است:
TERAZI: İSLAM TARTISINDA VAHABİLİGİN ELEŞTİRİSİ، H. ŞEYH NECMEDDİN TABESÎ، 2013.
**********************
بهترین اعمال در سرزمین وحی، داوود حسینی، ۷۲صفحه، پالتویی.
مجموعه اي است در راستاي راهنمايي زائران بيت الله الحرام جهت بهرهمندي بهتر از اوقات خود است. نويسنده با رجوع به روايات معصومين(ع)، بخشي از برترين اعمالي كه مناسب است زائران در اين سفر معنوي انجام دهند را معرفي كرده است.
در جستوجوی حقیقت: رویکردی روشمند به مسئله امامت در سپهر اندیشه شیعی، مسعود فکری، ۲۳۶صفحه، وزیری.
این نوشتار در راستای بازخوانی روشمند یک از مهمترین باورهای شیعی که همان امامت است، نوشته شده است. نویسنده به تبیین تفاوت دیدگاه شیعی و نیز دیدگاههای غیر شیعی در موضوع امامت پرداخته و کوشیده اصول بنیادین شیعه امامیه را درباره امامت به بحث بگذارد و دلایل پیروان آن را در پرتو کتاب و سنت، آشکار سازد. این کتاب به دو بخش کلی تقسیم شده است. در بخش اول کلیات بحث ارائه شده و در بخش دوم طی سه فصل این مباحث مطرح گردیده است: موضوع امامت؛ امامت در قرآن و سنت؛ عصمت و علم امام.
**********************
ائمة اهل البیت (ع) فی کتب اهل السنة، حکمت الرحمة، ترجمه آیت الله خزائی، ۲۴۳صفحه، وزیری.
اهلبیت (ع) همواره نزد مسلمانان جایگاه ویژهای داشتهاند و مناقب و فضایل آنان در کتابهای شیعه و اهلسنت درج شده است. ازاینرو بررسی دیدگاه اهلسنت درباره اهلبیت (ع)، میتواند یکی از راههای تقریب میان دو فرقه اصلی اسلامی، یعنی شیعه و اهلسنت، باشد. کتاب پیش رو در یازده فصل و یک بخش پایانی سامان یافته است. در دو فصل نخست کتاب، برخی آیات و روایات مربوط به شأن و منزلت اهلبیت (ع) آورده شده و در فصول دیگر به نقل سخنان علما و بزرگان اهلسنت درباره فضایل اهلبیت پرداخته است. نویسنده تنها به روایاتی اشاره کرده که از نظر علمای اهلسنت صحیح است و جز در برخی موارد، آن هم برای شاهد و نمونه، از نقل روایات ضعیف نزد آنان خودداری کرده است. نویسنده در آغاز فصل پایانی کتاب، که به امام مهدی (عج) اختصاص داده، با اشاره به مسئله مهدویت در اندیشه اسلامی، موضوع ولادت حضرت مهدی (عج) براساس سخنان اهلسنت را بررسی کرده است. در این کتاب برای معرفی هر امام در ابتدای هر فصل، تنها از روایات اهلسنت استفاده نشده، بلکه از روایات شیعه نیز بهره گرفته تا کتاب از شکل احتجاج و مجادله خارج شود. نویسنده در بخش پایانی کتاب نیز مسئله تمسک به ائمه اهلبیت (ع) را بیان کرده است.
تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد [ترجمه ترکی استانبولی]، سیدعلی قاضی عسکر، ۱۷۲ صفحه، رقعی
این کتاب، ترجمه ترکی استانبولی کتاب تخریب و بازسازی بقیع به روایت اسناد (نوشته سیدعلی قاضیعسکر، ۱۳۸۵، ۱۶۸ص، پالتویی) است. بررسی وضعیت گذشته و حال قبرستان بقیع با تکیه بر اسناد معتبر موضوع این اثر است. نویسنده ابتدا شرح حال مختصری از دفنشدگان معروف در بقیع ارائه کرده و سپس به تاریخ تخریب بقیع و بقاع متبرکه مدینه و مکه میپردازد و آنها را به روایت اسناد تاریخی گزارش میکند. گزارش نویسنده بر مبنای واکنشهای افراد و نهادهای مختلف به تخریب بقیع است. گفتنی است ترجمه عربی این اثر نیز منتشر شده است.
التوحید والشرک عند الشیعة والوهابیة: نقد و تحلیل لافتراءات الدکتور القفاری علی مذهب الشیعة الامامیة، نوشته احمد عابدی، ترجمه جعفر حجازی، ۵۰۸ صفحه، وزیری.
این کتاب ترجمه عربی کتاب «توحید و شرک در نگاه شیعه و وهابیت: بررسی و نقد افترائات دکتر قفاری بر مذهب شیعه» (نوشته احمد عابدی، نشر مشعر، ۱۳۹۰) است. موضوع این کتاب نقد و بررسی باب دوم کتاب اصول مذهب الشیعة الاثناعشریة، نوشته ناصر عبدالله القفاری، از نویسندگان سرشناس وهابیت، است. این باب مربوط به بحث توحید و شرک است. از آنجا که در کتاب القفاری، تلفیقی از مباحث عقلی به صورت جدلی و نقلی آمده، لذا آقای عابدی نیز در نقد خود از همان روش پیروی کرده و بحثهای کلامی، فلسفی، ادبی، تاریخی، رجالی، حدیثی، علوم قرآن، فقهی و حتی کتابشناسی را آورده است و مباحث وی تلفیقی از عقل و نقل است. همچنین ناقد تلاش کرده به تمام مطالب «ناصر القفاری» بپردازد و مطالب صحیح او را نیز نشان داده است.
حج ۳۳: گزارش حج سال ۱۴۳۳ه. ق. /۱۳۹۱ه. ش، سیدمهدی علیزاده موسوی، ۳۹۶صفحه، وزیری.
بعثه مقام معظم رهبری، مراسم هر ساله حج را به صورت اختصاصی مورد بررسی و ارزیابی قرار میدهد و در قالب گزارشی مشروح و مقرون به تبیین اوضاع و احوال زمان حج، شناسنامهای برای حج هر سال تهیه میکند، تا هم کارنامه حج آن سال به تصویر کشیده شود و هم با تبیین نوآوریها، مشکلات و محدودیتهای آن سال، چراغی فراسوی راه آیندگان در انجام هرچه بهتر حج باشد. به همین سبب این گزارش، گزارشی از روند حج گزاری سال ۱۴۳۳ قمری/۱۳۹۱ شمسی است و کوشیده است تا آیینهای جهت انعکاس ابعاد و زوایای مختلف حج در این سال باشد.
نویسنده گزارش خود را در ده فصل تنظیم کرده و ذیل این عناوین آورده است: آرمانها و اهداف حج ۱۴۳۳ در کلام و پیام مقام معظم رهبری؛ اوضاع جهان اسلام و منطقه در آستان حج ۱۴۳۳؛ فعالیتهای فرهنگی؛ فعالیتهای تبلیغاتی؛ دیپلماسی حج؛ دیدارها؛ نظارت و بازرسی؛ حج و رسانه؛ حج در آیینه آمار؛ ختامه مسک.
حج گزاري مسلمانان روسيه، اسرا دوغان، ۶۹۱صفحه، وزيري.
اين کتاب، مجموعه اي است که با رويکردي پژوهشي ـ تحليلي به حجگزاري مسلمانان روسي در دورههاي مختلف تاريخ، ميپردازد. مطالب اين كتاب در پنج فصل با اين عناوين تنظیم شده است: فصل اول: سفرنامه های حجاج مسلمان ماوراءالنهر و ترکستان؛ فصل دوم: گزارشها و سفرنامه های منتخب از اتباع مسلمانان توسط دولت روسیه؛ فصل سوم: گزارش ها و سفرنامههای منتخب از اتباع غیر مسلمان توسط دولت روسیه؛ فصل چهارم: سفرنامه هایی که توسط خود مسلمانان به صورت شخصی نوشته شده؛ فصل پنجم: پیوستها (شامل حج نامه های تاتارهای قازان، استانبول در حج نامه های تاتاری زبان و نگاهی به پیشینه حجگزاری قزاق ها).
الحج فی الکتاب والسنه، محمدصادق آل اسحاق، ۴۶۸صفحه، وزیری.
بررسی فلسفه و آداب حج و عمره بر اساس آیات قرآن و سیرهٔ معصومین (ع) است. مؤلف کمتر به جنبه فقهی بحث نظر داشته و بیشتر به فلسفه اعمال و مناسک توجه کرده است. نویسنده در یازده فصل تلاش کرده است جایگاه این فریضه بزرگ و پر راز و رمز الهی را از منظر قرآن و روایات نشان دهد. موضوعات فصلها عبارتند از: کعبه، مسجدالحرام، حرم و مکه، پیشینه و فلسفه حج، اهمیت حجگزاری، حج نیابتی، شروط قبل از حج، اعمال قبل از حج، آداب و مناسک حج، مواقف، زیارت.
دانستنیهای جوانان در سرزمین قرآن [ترجمه ترکی استانبولی]، محمدعلی قاسمی، ترجمه تورگوت آتام، ۲۰۸ص، رقعی.
کتاب حاضر دربرگیرنده اطلاعات مختلف درباره سفر حج به زبان ساده برای جوانان است که بیشتر به صورت پرسش و پاسخ مطرح شده است. آداب قبل از سفر؛ آداب بازگشتن؛ عقاید مهم وهابیها؛ محرمات مخصوص مردان و زنان؛ حجره و مرقد پیامبر (ص)؛ استوانه تهجد؛ ستونهای سجده؛ مقام جبرئیل؛ حرکت در صف جماعت؛ غذا خوردن و زیارت دوره از مباحث کتاب است. اطلاعات مأخذشناسی این کتاب اینگونه است:
KU «RÂN DİYARİNA GENÇLERİNBİLMESİ GEREKENLER، Mohammad Ali Ghasemî، ۲۰۱۳.
در ساحل حقیقت: پاسخ به آنچه وهابیان در بقیع میگویند، رضا محمدی، ۲۲۳صفحه، وزیری.
این اثر ویرایش جدیدی از کتاب در ساحل حقیقت: پاسخ به آنچه وهابیان در بقیع (تهران، نشر مشعر، ۱۳۸۸، ۱۷۹ص، پالتویی) میگویند همراه با تجدید نظر و اضافات است. در سالهای اخیر، وهابیها با برنامههای ضدفرهنگی به جنگ با مسلمانان و دیگر فرقههای اسلامی روی آورده و در مکانهای مقدس حرم نبوی و بقیع، به ایجاد شبهه پرداخته و مسلمانها و حجاج را از انجام آداب و مراسم دینی بازمیدارند. آنچه نویسنده در این کتاب بدان پرداخته، پاسخ به بخشی از این شبهات است.
درنگی در حقیقت توسل: ترجمه التأمل فی حقیقة التوسل، عیسی بن عبدالله بن مانع حمیری، ترجمه سید مرتضی حسینی فاضل، ۴۹۵صفحه، رقعی.
این اثر که هفتمین شماره از مجموعه «رد اهل سنت بر وهابیت»، ترجمه کتاب التأمل فی حقیقة التوسل نوشته عیسی بن عبدالله بن مانع حمیری است. نویسنده که مدتی مدیر کل اوقاف و شئون اسلامی کشور امارات بوده، و استاد دانشکده «امام مالک» آن کشور است، تألیفات متعددی در رد وهابیت نگاشته است. در این کتاب، حقیقت توسل تبیین شده و شبهات وهابیون در این باره پاسخ داده شده است. کتاب دارای دو بخش است. در بخش نخست «حقیقت توسل» در چهار فصل و در بخش دوم «ادله نقلی جواز توسل» در طی سه فصل بررسی شده است. نویسنده در بخش دوم، نخست ادله قرآنی برجواز توسل را ذکر کرده و آنگاه ادله توسل در سنت را آورده است. وی در فصل انتهایی این بخش نظرات علمای اهل سنت درباره توسل را بیان کرده است.
دوازده گفتار درباره دوازدهمین حجت خدا حضرت مهدی (عج). حسین اوسطی، ۳۷۲صفحه، وزیری.
این نوشتار مجموعه دوازده گفتار درباره حضرت مهدی (عج) است. رویکرد اکثر مقالهها، پاسخ به یرخی شبهات درباره امام زمان است. عناوین گفتارها عبارتند از: اثبات وجود حضرت مهدی (عج) از دیدگاه عقـل؛ اثبات وجود حضرت مهدی (عج) از دیدگاه نقـل؛ کسانی که با حضرت مهدی ملاقات کردهاند؛ اثبات وجود حضرت مهدی از طریق بروز معجزات و کرامات آن بزرگوار؛ استغاثه و توسل به خاندان عصمت و طهارت، بهویژه حضرت مهدی (عج)؛ غیبت امام زمان؛ طول عمر حضرت مهدی (عج)؛ انتظار؛ وظیفه اهل ایمان در زمان غیبت امام زمان (عج)؛ وقایع قبل از ظهور؛ ویژگیهای حکومت حضرت مهدی (عج)؛ پاسخ به سؤالات.
فتاوا و نظرات مراجع عظام تقلید و اندیشمندان اسلامی پیرامون حرمت تکفیر مسلمانان و اهانت به مقدسات مذاهب اسلامی، پژوهشکده حج و زیارت، ۷۲ صفحه، پالتویی.
از آنجا که علما و مراجع عظام تقلید و پیروان مکتب اهلبیت (ع) اهانت به مقدّسات مذاهب اسلامی و تکفیر پیروان سایر مذاهب را جایز نمیدانند و با صراحت بر حرمت چنین اعمالی فتوا دادهاند و نیز بسیاری از اندیشمندان و علمای شیعه دیدگاههای مشابهی را در زمینه حرمت تکفیر مسلمانان و اهانت به مقدسات مذاهب اسلامی ارائه کردهاند، لذا پژوهشکده حج و زیارت با انتشار این فتاوا و آراء، گامی مهم در جهت تقویت مبانی تقریب مذاهب اسلامی و نزدیکتر شدن هرچه بیشتر علما و اندیشمندان سایر مذاهب در راستای مقابلة نظری با تکفیر و جنایات تکفیریان برداشته است.
اثر حاضر علاوه بر فتاوای مراجع معظم تقلید و نظرات برخی از اندیشمندان و علمای اسلام، به بررسی اجمالی فتنه تکفیر اهل قبله از نگاه قرآن، روایات و اندیشمندان اسلامی میپردازد. امید که با همّت و مساعدت تمامی علمای جهان اسلام، شاهد نابودی فتنه تکفیر در دو حوزه اندیشه و عمل در جهان اسلام باشیم. گفتنی است این اثر علاوه بر زبان فارسی به زبانهای عربی و اردو نیز ترجمه و منتشر شده است. ترجمه عربی این کتاب با عنوان «حرمة تکفیر المسلمین والإساءة إلی مقدسات الأمة الإسلامیة فی فتاوا و آراء مراجع الدین والعلماء المسلمین الشیعة» منتشر شده است.
فجر صادق: ترجمه الفجر الصادق فی الرد علی الفرقه الوهابیه المارقه، جمیل صدقی زهاوی، ترجمه سید ابوالقاسم غضنفری، 120صفحه، رقعی.
این کتاب هشتمین جلد از سلسله «رد اهل سنت بر وهابیت» است و ترجمه کتابالفجر الصادق فی الرد علی الفرقه الوهابیه المارقهنوشته یکی از اندیشمندان برجسته اهل سنت عراق به نام علامه جمیل صدقی زهاوی است. وی در این کتاب، مباحثی را در خصوص پیدایش وهابیت و نیز خلاصهای از آنچه به عنوان مذهب برای خود برگزیدهاند، آورده است. مطالب کتاب ذیل این عناوین آمده است: وهابیت و منشأ آن، گفتاری درباره ستم وهابیت، عقیده وهابیت، بطلان مذهب وهابیت خارج از دین، تجسم در مذهب وهابیت، وهابیت و کنار نهادن عقل، وهابیت و نفی اجماع، وهابیت و تکفیر تقلیدکنندگان، وهابیت و تکفیر مسلمانان، وهابیت و نفی توسل، توسل و ادله جواز توسل، وهابیت و تکفیر زائران قبور، وهابیت و تکفیر کسی که به غیر خدا سوگند می خورد.
نفی ظاهره التکفیر عند الإمامیه، کتاب یقوم بإبطال دعوى الوهابیه والدمشقیه، فی اتّهام الإمامیه بتکفیر جمیع أهل السنّه، ابومحمد الساعدی، ۳۰۰صفحه، وزیری.
نقد و بررسی جریان تکفیری و رد افترائات آنان نسبت به شیعیان موضوع این نوشتار است. نویسنده با استناد به آرای علمای اهل سنت جریان تکفیری را جریانی انحرافی دانسته و وجود آن را برای دنیاس اسلام مضر دانسته است. این کتاب در یک مقدمه و دو بخش کلی است. در مقدمه، حقیقت جریان تکفیری و خطرات این جماعت بررسی شده است. در بخش نخست، موقعیت جریان وهابیت در بین مسلمانان و نیز برخی از افکار و عقاید آنان نقد و بررسی شده است. در بخش دوم، اتهامات و افترائات یکی از نویسندگان وهابی اهل لبنان به نام عبدالرحمن محمد سعید دمشقیه پاسخ داده شده است.